Na rekonštrukciu kaštieľa v Budmericiach pôjde 1,5 milióna eur

19.12.2011 Pezinok

Bratislava 19. decembra (TASR) – Na rekonštrukciu kaštieľa v Budmericiach poputuje z rozpočtu ministerstva kultúry suma 1,5 milióna eur. Ďalšie peniaze majú smerovať napríklad na budovu Matice slovenskej v Martine či na úpravu parku v Betliari. O týchto symbolických vianočných darčekoch pre slovenskú kultúru dnes na tlačovej konferencii informoval minister kultúry Daniel Krajcer.

\"Kaštieľ v Budmericiach sa bude po dlhých rokoch, konkrétne od roku 1986, rekonštruovať,\" priblížil Krajcer. Následne po rekonštrukcii má slúžiť ako účelové zariadenie pre slovenských umelcov.

Ďalšia suma z ministerstva kultúry, približne 500.000 eur, má putovať na expozíciu Dejiny Slovenska a Slovákov na Bratislavskom hrade. \"Je to asi najvýznamnejšia výstava, ktorá sa v najbližšom niekoľkoročnom horizonte pripravuje,\" opísal Krajcer.

Zároveň má ísť rovnako približne pol milióna eur na rekonštrukciu prvej budovy Matice slovenskej v Martine na Slovenské národné literárne centrum. Ďalších 100.000 eur má pomôcť upraviť park v Betliari, ktorý bol postihnutý prírodnou katastrofou.

\"Dokonca dokážeme zabezpečiť aj dôstojné a funkčné priestory pre štátny komorný orchester v Žiline, ktorý bol dlhodobo v nevyhovujúcich priestoroch,\" dodal Krajcer. Podľa šéfa rezortu kultúry robí ministerstvo tieto kroky na základe uznesenia vlády z júla tohto roku. Vtedy ministerstvo financií vyčlenilo tieto peňažné prostriedky pre rezort kultúry.
 

Vyberte región